Vandaag vond in het serene Dominikanenklooster in Huissen een bijzondere bijeenkomst plaats. Het was de afsluitende sessie van de podcastserie ‘Barm-hart’, een reis van ontdekking en dialoog over barmhartigheid. Vijftien individuen kwamen samen in een intieme setting, klaar om hun ervaringen en gedachten te delen.

Opening van de Bijeenkomst

Sasja Martel, bestuurslid van Stichting Evenanders, opende de sessie met een krachtige vraag die de toon zette: “Waar is de barmhartigheid in onze wereld?” Zij gebruikte het tijdloze verhaal van koning Salomo om de complexiteit van menselijke interacties en de noodzaak van wijsheid in barmhartigheid te illustreren.

Het verhaal van koning Salomo

Het verhaal van koning Salomo is een beroemd bijbels verhaal dat zijn wijsheid illustreert. Het gaat als volgt:

Twee vrouwen kwamen bij koning Salomo en stonden voor een complex probleem. Beiden claimden de moeder te zijn van hetzelfde kind. Salomo luisterde naar hun argumenten, maar het was onmogelijk om op basis van hun woorden alleen te bepalen wie de echte moeder was.

In een poging om de waarheid te achterhalen, deed Salomo een schokkend voorstel. Hij beval dat het kind in tweeën gesneden zou worden, zodat elke vrouw een helft kon krijgen. Dit voorstel bracht een onmiddellijke reactie teweeg.

De ene vrouw, gedreven door haar liefde en ware moederlijke instinct, smeekte de koning om het kind niet te doden en het in plaats daarvan aan de andere vrouw te geven. De andere vrouw, daarentegen, ging akkoord met het voorstel van Salomo.

Op dat moment onthulde Salomo zijn werkelijke bedoeling. Hij gaf het kind aan de eerste vrouw, verklarend dat zij de echte moeder was. Haar bereidheid om haar claim op het kind op te geven om zijn leven te redden, bewees haar ware liefde en zorg voor het kind.

Dit verhaal wordt vaak gebruikt als een voorbeeld van ingenieuze wijsheid en het vermogen om de waarheid te onderscheiden in een schijnbaar onoplosbare situatie. Het illustreert ook het thema van opoffering en ware moederliefde. Een prachtig voorbeeld dat barmhartigheid illustreert.

Start opname podcast

John en Ron, de stemmen achter de podcast, namen het publiek mee op een reis door hun eerdere afleveringen. Ze bespraken de evolutie van hun begrip van barmhartigheid, met John die opmerkte: “Barmhart is oorspronkelijk afkomstig van Maarten van Roozendaal. Zijn lied hierover is prachtig én op momenten heel confrontrerend.” Hierna kwam de interactie met het publiek tot stand, want het publiek werd uitgenodigd om aan de opnametafel te gaan zitten en hun perspectieven in te brengen. Hierdoor onstond een rijke mozaïek aan gedachten en ervaringen.

Persoonlijke verhalen en inzichten

Eén van deze persoonlijke verhalen was afkomstig van Petra. “Tot een week geleden kende ik jullie nog niet, maar ik heb daarna alle afleveringen in één keer beluisterd”, zei ze. Zij had een vraag via Whatsapp ingestuurd, zodat dit besproken kon worden tijdens de opname, maar had niet verwacht dat zij ook haar vraag zelf mocht komen inbrengen. Eenmaal aangeschoven aan tafel, deelde zij haar emotionele reis van acceptatie en het leren ‘ja’ zeggen tegen het leven. Haar verhaal over hoe ze haar man was kwijt geraakt in 1989 en dit haar flink uit het veld had geslagen, maar dat zij ook heeft moeten leren het verleden achter zich te laten, raakte vele harten. “Het is een proces, geen momentopname,” zei ze, “en in dat proces vind je jezelf terug.”

Grenzen van barmhartigheid

Het gesprek ging verder over de grenzen van barmhartigheid. Een andere deelnemer bracht een cruciale vraag naar voren: “Hoe gaan we om met diegenen die lijden veroorzaken? Waar trekken we de lijn? We kunnen toch ook niet barmhartig tegenover hen zijn?” Dit leidde tot een diepgaand debat over de verantwoordelijkheid van barmhartigheid in het licht van onrecht en de rol die ieder individu daarin speelt.

Doet wat ik doe er toe?

Er gebeurt zo veel onrecht op de wereld, het is onmogelijk dat je daar in je eentje wat tegen kunt doen. Dus, moet je het dan maar opgeven? Je kop in het zand steken? Of….?

Hierover kwam een andere deelnemer uit het publiek aan tafel: Ahmet. Hij deelde het inspirerende verhaal van de zeester, wat de aanwezigen eraan herinnerde dat elke kleine daad van barmhartigheid telt.

Het verhaal van de zeester

Er was eens een oude man die vroeg in de ochtend langs het strand liep, na een hevige storm. Terwijl hij loopt, ziet hij in de verte een jongen die zich vreemd lijkt te gedragen. Hij buigt zich steeds, staat op en gooit iets in de zee. Terwijl de oude man dichterbij komt, ziet hij dat de jongen zeesterren oppakt die door de storm op het strand zijn beland en één voor één terug in de oceaan gooit.

Geïntrigeerd vraagt de oude man aan de jongen wat hij aan het doen is. De jongen antwoordt dat hij de zeesterren terug in zee gooit, omdat ze zullen sterven als ze tot de ochtend op het strand blijven liggen.

De oude man kijkt om zich heen en ziet duizenden zeesterren op het strand. Hij zegt tegen de jongen: “Er liggen hier mijlen en mijlen van strand met zeesterren. Je kunt ze onmogelijk allemaal redden. Wat maakt het uit?”

De jongen bukt zich, pakt nog een zeester op, gooit hem terug in de zee en zegt: “Voor deze zeester maakt het uit.”

“Het gaat niet om de massa, maar om het individu dat je kunt helpen,” legde Ahmet uit. Hij vond dat het tijd was voor hoop en actie, los van wat je hoort over ellende elders.

Diepere discussies

Tijdens de discussie kwam de kern van barmhartigheid naar voren: het onvoorwaardelijke aspect. “Ik betrapte mij erop een bedankje of schouderklopje te willen voor het goeds dat ik had gedaan” zei een deelnemer. “Maar échte barmhartigheid vraagt niets terug. Het is een gift van het hart.” De groep besprak hoe barmhartigheid zich vertaalt in dagelijkse handelingen, en hoe deze handelingen resoneren in de levens die ze raken.

Hiermee was de podcast-opname afgelopen. Tijd voor pauze.

Deel II: Is Barmhartigheid ouderwets?

Na een korte pauze die een moment van reflectie en ontspanning bood, begon het tweede deel van de bijeenkomst. De deelnemers gingen in een kring zitten, een opstelling die een open gespreksomgeving creëerde. Met de podcastopname voltooid, richtte de focus zich nu op een reeks stellingen die diepere discussies mogelijk maakten.

Sasja, die het gesprek leidde, opende met een de stelling: “Is barmhartigheid een ouderwets woord?” Dit zette de toon voor een levendige en betrokken discussie onder de deelnemers. Wat volgde, was een diepe duik in de betekenis en relevantie van barmhartigheid in de hedendaagse context.

Een sleutelthema dat naar voren kwam, was de koppeling van barmhartigheid aan onvoorwaardelijkheid, onbaatzuchtigheid, overgave, opoffering en meer. Deelnemers deelden hun inzichten over het belang van het verrichten van daden van barmhartigheid zonder iets terug te verwachten, een aspect dat het hart van ware altruïstische actie raakt. “Het gaat erom iets te doen zonder er iets voor terug te verwachten, of het nu vanuit een goddelijke inspiratie is of gewoon uit de goedheid van het hart,” merkte een van de deelnemers op.

Dementerende vader

Een ontroerend moment kwam van een deelnemer die het verhaal van zijn dementerende vader deelde, een moment waarop de pure essentie van barmhartigheid tot hem doordrong. “Zijn woorden, hoewel eenvoudig, hadden een diepgaande impact: Ik ken u niet, maar wil u wel bedanken voor wat u in deze afgelopen tijd voor mij heeft gedaan.” Dit raakte hem zo erg. En, hij gaf aan dat hij dit oprecht en eerlijk vond.

Al met al

Dit interessante deel van de bijeenkomst bood de kans om verschillende perspectieven aan bod te laten komen en liet zien hoe barmhartigheid zich kan manifesteren in diverse vormen en acties. Een mooi moment van reflectie, discussie en gedeeld begrip, die alle deelnemers samenbracht in een gemeenschappelijke zoektocht naar de diepere betekenis van barmhartigheid en verbondenheid.

Vervolg

Hoewel dit de afsluiting was van de podcast-serie Barm-Hart, is dit niet het einde. Er werd nog veel meer besproken en er kwam nog veel meer aan bod.. Maar om de werkelijke smaak te proeven van de bijeenkomst, moet je nog even geduld hebben want de vijfde aflevering van Barm-Hart komt binnenkort online. Deze zal binnenkort verschijnen op deze website, dus hou ons goed in de gaten voor het vervolg.

UPDATE: BELUISTER AFLEVERING 5

De aflevering is af en online. Je kunt hem hieronder beluisteren:

Beluister op Spotify aflevering 5 van Barm-hart: https://open.spotify.com/episode/0FBxGCee3JFkxGnVQlR3bf?si=0149dc02b2de4b8a